Home Vinske priče Amatore Rosso Verona

Amatore Rosso Verona

by Limun i vino
amatore rosso

Zahvaljujući našim partnerima “Škorpion” iz Herceg Novog, imali smo priliku probati jedno vino koje nam dolazi iz Italijanske pokrajine Veneto, što je već bio dovoljan razlog da nam zaigraju čula. Iz ove poznate regije dolaze izvanredna vina pa smo goreli od želje da počnemo degustaciju. U ovom slučaju se ne radi o klasičnom Valpolicella blendu nego se vinar potrudio da ostavi svoj lični pečat smjelom kupažom Merloa koji dominira, Corvine i Sangiovesea.

Flaša je dizajnirana sa ukusom, na etiketi je korišten zlatotisk, a sve forme su graciozno svedene bez suvišnih detalja. Zatvarač je plutani, i rekli bi da bi izdržao i sačuvao vino duži niz godina.

Otvaramo flašu i sipamo vino. Već na prvi pogled se uočava da se ne radi o mladom vinu jer je boja već počela da dobija granatne nijanse po obodu čaše. Spore suze na obodu već nagovještavaju da vino posjeduje dovoljno alkohola što je u ovom slučaju 13%, a što mu daje punoću koja će se kasnije divno uklopiti sa aromama koje nosi u sebi. Miris je intezivan i osjeća se i prije nego što smo prinijeli čašu. Brojna i slojevita aromatska struktura najavljuje duže istraživanje a time i uživanje što nam neće teško pasti. 🙂 Već na početku upečatljivo se razvijaju arome prezrelog voća, možemo čak reći i džemaste nijanse od kojih dominira zrela višnja, a potom se nadovezuju note cimeta, kakaa i zelenog bibera. Što duže vrtimo čašu polako se otvaraju i tercijarne arome koje nose teže ali utoliko i izazovnije arome suvog sijena, kože, slatkog duvana kao i pravo bogatsvo začinskih nijansi. Ovo već govori da će ovo putovanje biti veoma uzbudljivo.

Naginjemo čašu i vino nam se preliva preko jezika nježno nadražujući nepce svojom mekanom i baršunastom strukturom, zašto je glavni krivac Merlo, što sve potvrdjuje utiske koje smo zapazili na mirisu. Nježni zaokruženi tanini, nam govore da smo imali sreće i ovo vino probali kada je potpuno zrelo i kad nam najviše nudi. Iako vino srednjeg tijela dugo nam draži čula i lako ga pamtimo, što nam produžava užitak. Još uvijek živahno i svježe bi moglo odležavati još nekoliko godina ako ga želite čuvati za neku posebnu priliku ali ga mi preporučujemo piti sada. U završnici se potvrdjuje ugodnost i harmonija, gdje se svi elementi sjedinjuju ali se pojavljuje još poneka nova nota, što nam govori da ćemo se ovom vinu svakako vratiti ponovo i istraživati nove berbe i kupaže.

Ovo vino će se divno slagati sa crvenim mesom ali bi svakako mogao doći u obzir i dobar roštilj, pašta tipa Carbonara ili neka smjelija kombinacija sa pečurkama. Takodje smo sigurni da bi druženje ili prijateljski razgovor uz ovo vino bio mnogo nadahnutiji čak iako ga poslužite solo ili eventualno uz malo zrelog tvrdog sira sa začinjskim biljem. Proizvodjač preporučuje da vino poslužite na temperaturi od 16 C ali mi savjetujemo, zarad potpunog užitka, temperaturu od 18-20 C.

Cijena ovog vina u maloprodaji se kreće oko 9€. Možemo reći da je odnos cijena – kvalitet odličan, i zaista će vam biti jako teško da za ovu cijenu nadjete ovako dobro vino na ovim prostorima. Živjeli!

You may also like

error: Content is protected !!