Home Vinske priče Gran Maestro Primitivo di Manduria 2018

Gran Maestro Primitivo di Manduria 2018

by Limun i vino
Vino Gran Maestro Primitivno di Manduria

Da li volite izazov koji od vas traži da zakoračite u jedan drugačiji stil nego što ste navikli? Ako je odgovor DA onda ćemo se potruditi da vam približimo vino Gran Maestro Primitivo di Manduria. Za ovog Maestra treba malo strpljenja i vremena da se naviknete, a posle može postati čak i vaša opsesija 🙂

Da li ste se već upoznali sa gospodinom Primitivo?

Primitivo je sorta koja nam dolazi najčešće iz oblasti Puglia, Italija. Vjerujem da ćete se iznenaditi ako vam kažem da možda i vi u vinogradu imate ovu sortu!!! Primitivo je, dokazano, ista sorta kao i čuveni Zinfandel, kojeg možete naći u Sonoma dolini (Kalifornija). Takodje, po DNK analizi je ista sorta kao i Hrvatski Plavac mali ali i naša Kratošija! Da dobro ste pročitali, Kratošija.

Kratošiju ćete ćesto naći u vinogradima koji pripadaju Skadarskom basenu, i koja je nepravedno zapostavljena. Koristi se najčešće u kupaži sa Vrancem nekih, 10-15%, jer ima izuzetnu voćnost. U novije vrijeme, naročito kada je dokazana veza sa Zinfandelom, sve više vinara se odlučuje da napravi vino samo od Kratošije.

Nego da se vratimo našem gostu, koji nam dolazi od poznatog uvoznika “Škorpion” iz Herceg Novog.

Vizuelna ocjena vina

Vino je lijepe rubin boje, bistro, a po rubovima počinje da dobija svjetlije nijanse. Sporo i elegantno se okeće u čaši, a vinske suze su uljane i lagano se spuštaju niz čašu. To nam govori da ima puno ekstrakta i da se radi o vinu punog tijela.

Buke

Na mirisu prvo što nas dočeka su miris Hickory oraha. Kod nas ih ne možete naći, ali ovaj miris ćete prepoznati po zatvorenoj, kompleksnoj aromi koja najviše podseća na mokru životinjsku kožu i svježe rezani duvan. Note vanile se stidljivo probijaju pored ovih dominantnih mirisa, kao i aroma suvih borovnica. Izmiješano začinsko suvo bilje ćete osjetiti degustacijom, ali i prepoznatljiv miris bijelog bibera.

Ukus

Vino probamo a utisak topline i punoće se potvrđuje i na ukusu. Vino je i dalje veoma svježe, uravnoteženo, a tanina, koji mu daju blagi osjećaj trpkosti, ima u izobilju. Oni još nijesu potpuno fini i sitni, što nam govori da ovo vino možete piti i za koju godinu kada će postati još pitkije. Ukus vina ostaje dovoljno dugo u ustima da se lako pamti.

Sveukupan utisak o vinu Gran Maestro Primitivo di Manduria

Ostavili smo vino da malo ostoji i vratili mu se posle kraće pauze, buke je ostao isti. Ovo vino je u marketima oko 11€ što smatramo veoma fer cijenom.

You may also like

error: Content is protected !!