Home Slano Sirne plate

Sirne plate

by Limun i vino
sirne plate

Sirne plate postaju sve popularnije i jedno od impresivnih predjela kako za romantičnu večeru tako i za veće društvo. Na prvi pogled privlačne, koloritne, obećavaju dobar provod – i to ne samo za degustatore.  Iako izgledaju jednostavno, i u stilu “Ma samo ću nabacati malo sira, suhomesnatih proizvoda i svašta nešto i izgledaće super” ali utisak zna prevariti jer mogu biti dosta izazovne, posebno ako se pripremaju za veći broj osoba 😉

I da znate, kreativnost i mogućnost kombinacija su beskrajne jer možete promijeniti par namirnica i da dobijete potpuno novu verziju predjela. Pripremili smo vam kratki vodič i par trikova iz našeg iskustva koji će vam olakšati organizaciju i pripremu.

Dobra daska za dobar početak

Sve počinje od daske na koju ćete slagati hranu. Osim drvenih dasaka nisu loš izbor ni granitne ploče, koje se generalno mogu kupiti po vrlo pristupačnim cijenama. A bilo koja hrana na crnu podlogu izgledaće efektnije. Ukoliko pripremate predjelo za veći broj osoba možete čak spojiti dvije daske iste veličine.

Posebnu pažnju obratite na različlite ukuse koji će se naći na dasci. Pa tako, možete imati nešto slatko, slano, kisjelo i začinjeno. Različita tekstura takođe je poželjna. Nešto hrskavo, gnjecavo, mekano, nešto za mazanje, nesto za umakanje 😊 Da uposlite vaše goste i da im date slobodnu da kombinuju, biraju i osmisle svoje omiljene kombinacije.

Kako svi znamo da prvo jedemo očima posebno se posvetite bojama 😊 Birajte kontrasne boje koje će odskakati, kao npr. crvenu jabuku, jagode ili razno šumsko voće. Zelena boja uvijek daje dobar kontrast, pa ćete taj efekat postići zelenim grožđem, kivijem, zelenom jabukom i sl. Povedite računa da kontrastne boje ne stavljate jednu pored druge jer će plata tako izgledati ljepše.

Must have sirevi i meso

Sirevi su must have na svim platama. Preporučujemo da počnete sa četiri vrste sireva koje ćete rezati na različite oblike…trouglići, kockice, listići…u komadu, nasjeckani ili urolani…na vama je da se igrate sa oblicima. Ukoliko imate nož za sir uz komad sira može biti lijep dodatak za dasku a i ujedno uposlićete vaše goste. Kada govorimo o različitim sirevima obavezni su tvrdi sirevi, predlog Livanjski sir sa začinskim biljem, polutvrdi – predlog zbog svog specifičnog oblika je Jermi dimljeni sir. I meki sirevi kao npr President Camembert ili brie.

sirna plata, priprema, namirnice za posluženje
namirnice za sirnu platu

Uz dobre sireve obavezno ide i dobro meso 😊 od suhomesnatih proizvoda poželjno je imati pršutu, mortadelu, kao i razne salame tipa zimska, sendvič, kulen i sl. Od suhomesnatih proizvoda naš lični favorit je Pik brend, pa vam ih rado za vašu prvu platu preporučujemo. Imaju toliko sjajnih proizvoda od Dalmatinskog pršuta, Panona salame sa paprikom, kulenMortadela ili premium šunka.

Umaci i namazi

Na dasci se obaveno moraju naći i razni umaci i namazi. Ovdje možete biti kreativni i dodati nešto što vaši gosti neće očekivati kao npr džemovi a dodatni efekat iznenađenja može biti i pikantni šljiva chili džem 😊 Naš predlog bi bili Dida Boža organski džemovi u malim teglicama od 30gr. Ove teglice možete staviti diretno na dasku, jer su toliko slatke da će sigurni smo osvojiti vaše goste. Slani namaz od maslina ili neki namaz koji sami napravite, npr. humus, baba ganuš biće dodatni plus vašoj plati.

A kako znamo da će gosti slagati, mackati i mazati na dasci se moraju naći i krekeri ili baget. Dobra zamjena mogu biti i grisine. Kako plata sadrži i slatko i slano dobro je da krekeri ne budu puno slani pa vam u tom slučaju preporučujemo Piovesana krekere sa manje soli.

Sve praznine na dasci se popunjavaju koštunjavim voćem, bademima, orasima, pistaćima… U ovom momentu dodajete i maslinke i razno sezonsko voće ili čak povrće zavisno od koncepta i ideje plate. O bojama smo već pisali pa da se ne ponavljamo 😊 Dodatni efekat postižete ako malo voća npr. zrnevlje nara pospete preko sira. Brusnica i pistaći uvijek lijepo izgledaju na camambert siru 😊

Fajnl tač

I na kraju, final touch mogu biti začinske grančice ili listići, kao npr ruzmarin ili bosiljak. Uz jagode uvijek lijepo ide i menta 😊 Daće poseban i prefinjen izgled cijeloj dasci.

Suština plate jeste da se dobro zabavite, i vi tokom pripreme i vaši gosti tokom degustacije. A da sve ljepše padne svima i da se raspričate neizostavno je vino. U ovom slučaju preporučujemo crveno Fantini vino o kojem ćemo detaljnije pisati u narendom postu. 😊

You may also like

error: Content is protected !!