Home Vinske priče Trivanović Cabernet Sauvignon 2016

Trivanović Cabernet Sauvignon 2016

by Limun i vino
Trivanivć Cabernet Sauvignon

Porodična vinarija “Trivanović” sa padina Fruške gore nam donosi vino Cabernet Sauvignon koje smo odabrali za današnju degustaciju. Na etiketi su prikazani viongradi koji se spuštaju niz padinu a sjajno sunce nam sugeriše da se radi o veoma sunčanoj strani.

Ljeto 2016. godine nije imalo puno padavina a slično je bilo i tokom septembra i oktobra, što je jako bitno za kasnu sortu kao što je Cabernet. Stoga je ovo vino imalo snage da dostigne nivo od 13% alkohola. Problem kasnog zrijevanja je aktuelan i u Francuskoj pa i u ovim sjevernijim djelovima Srbije.

Vizuelna ocjena vina

Vino je nježne rubin boje. Na obodima se već pojavljuju narandžaste nijanse, što nam govori da već poprima boju starenog vina, ali je i dalje živahno. U čaši je takodje prilično okretno što nam najavljuje vino laganijeg tijela.

Buke

Prva mirisna asocijacija je blagi dodir vanile i drveta koje dominiraju, ali te note ipak nijesu prenaglašene i lijepo se uklapaju u ukupan mirisni doživljaj. Stidljivo se pojavljuju i mirisne note blago pečene crvene paprike. Jasan miris crnog bibera, pečenih badema, nota kedrovine kao i suve rribizle i brusnice mogu se prepoznati u ovom vinu.

Ukus

Na ukusu je vino uravnoteženo i ništa ne kvari utisak. Još uvijek izraženi tanini će vam malo pokupiti usta, što je i normalno za ovu sortu. Sježina vina je u opadanju, što nam govori da je u potpunosti spremno za konzumaciju. Generalni utisak je da na ukusu za nijansu zaostaje za bukeom. Tijelo vina je lagano i brzo se pokazuje ali se ne pamti dugo, tako da ovo vino možete upariti sa mnogim laganim jelima, koja ne zahtijevaju puna i slojevita vina, a daljim starenjem će neznatno dobiti na kvalitetu.

Naš savjet

Na etiketi ćete pročitati da se vino servira na temperaturi od 9-11C, nemojte ih poslušati. Servirajte ga na temperaturi od 16-18C.

Sveukupan utisak o vinu

Naš sveukupan utisak o vinu je pozitivan ali se radi o laganom vinu koje možete popiti i bez hrane uz čašicu razgovora sa dragim prijateljima ili pak uz neki pladanj meze. Može se kupiti u marketu po cijeni od 9€, a mi bi ga platili 7-8€.

You may also like

error: Content is protected !!