Home Vinske priče Pečalbar, vino koje morate probati

Pečalbar, vino koje morate probati

by Limun i vino
Pecalbar vino

Pečalbar Vinarija Rakčević – kupaža Vranca i Cabernet Sauvignona, 15% alc

Prvi susret sa flašom ovog vina, oko čijeg imena je nastala lijepa priča koju možete naći na etiketi, se desio taman na Božić, dok su djeca jurcala po kući a gosti čavrljali za stolom. Neko je pozvonio i eto još dragih gostiju koji na poklon donesoše vino, ne slučajno jer smo ih tako vaspitali 🙂 Volimo i destilate ali vino nam je na prvom mjestu.

Pogledah flašu, ozbiljno uradjena i veoma kvalitetna etiketa sa jednostavnim i prefinjenim dizajnom. Rekoh:”Hajde da ga odmah probamo!” Zatvorena rubin boja, po rubovima, već dobija svjetlije nijanse, a vinske suze guste i zbijene, obećava. Na mirisu se ukaza stidljivo, nekako ko da kaže: želim da se upoznajemo polako. Tu sam već shvatio da se neko potrudio da napravi dobro vino, pa ga ostavih do sjutra kada budem imao više vremena da mu se i posvetim. Ostali gosti koji su ga probali nijesu zalazili u detalje ali njihovi dopadljivi osmjesi su govorili sve.

Dodjosmo i do druženja sa ovim zanimljivim gostom. Miris u početku zatvoren, tajnovit, a onda, dok se vrti u čaši se otvara u punom sjaju. Dominiraju zreli tonovi, trešnje marelice, džema od šljiva, blagi tonovi tostiranog hleba, crnog papra, prezrelih kupina, blage nijanse čokolade. U završnici ćete osjetiti i mirise suvog sijena, i mali dodir vanile i mente.

Na ukusu je veoma prijatno i harmnonično. Slatkasti ukus koji ćete osjetiti je od visokog alkohola koji u ustima ujedno stvara i senzaciju topline i punoće ali koji nećete ni registrovati zbog punog tijela ovog vina. Kiseline su blage, ali dovoljne da ovo vino ima živosti i svježine dok su taninini sitni i prefinjeni, pa će vam na jeziku ostati fini osjećaj trpkosti a kad se proguta, dosta dugo se pamti i osjećaj zadovoljstva ostaje. Uglavnom vino je spremno za konzumaciju, ali ako se odlučite i da ga otvorite naredne godine, nećete pogriješiti jer ima potencijala za starenjem i napredovanjem.

Dosta je širok spektar jela sa kojima bi ga mogli kombinovati. Počevši od jela od crvenog mesa bogatih mastima, koje će odlično upotpuniti visok alkohol, pa do gratinirane hobotnice sa povrćem i maslinovim uljem.

Ostaje naš poslednji utisak da je ovo jedno zaista lijepo iznenadjenje sa ovih prostora. Činjenica da se radi o jednoj uspješnjoj kupaži Vranca i Kabernea govori o spremnosti vinara da zadje i u smjelije poduhvate, koji bi naš sjajni Vranac oplemenili sa svetski poznatim sortama poput Kabernea.

Ovo vino je i odgovor na mnogo puta postavljeno nam pitanje, koje bi vino preporučili za razumnu cijenu. Pečalbar je zapravo PODCIJENJENO vino, stoga bi vam preporučili da ga probate prije nego se vinar predomisli oko kalkulacije cijene! 🙂

You may also like

error: Content is protected !!