346
Sastojci
- 4 bjelanca
- prstohvat soli
- 250 gr šećera
- 45 gr badema u listićima
- šećer u prahu
- 200 gr mascarponea
- 50 ml slatke pavlake
- 1 sk šećera u prahu
- 1kk ekstrakta vanile
- 100 gr borovnica ili jagoda
Priprema
Rernu ugrijte na 200C a pleh dimenzija 23x35cm obložite papirom za pečenje.
Bjelanca i so umutite u čvrst snijeg. Zatim, kašiku po kašiku dodajte šećer i mutite dok se sav šećer ne otopi. Šećer je istopljen kada malo šauma protrljate prstima, ako ne osjetite kristale šećera šaum je spreman.
Šaum sipajte u pleh, poravnjajte i pospite listićima badema. Pecite 5min na 200C a onda smanjite na 160C i pecite još 10 do 15min. Dok površina ne bude čvrsta i počne da dobija boju.
Sa strane pripremite komad folije veličine pleha za pečenje koji ćete posuti šećerom u prahu a na koji ćete izvrnuti koru čim bude gotova. Ostavite tako da se hladi. Papir za pečenje skidate tek kada se kora ohladi.
U medjuvremenu mikserom umutite mascarpone, slatku pavlaku, šećer u prahu i ekstrakt vanile. Kremu premažite preko 3/4 kore a preko pospite borovnice ili jagode. Pomoću donjeg papira/folije urolajte koru u rolat i stavite u frižider da se hladi 1h.
Po želji, borovnice ili jagode možete posuti burbon vanilom ili rum šečerom, pola sata prije upotrebe za rolat.