Home Slatko PAVLOVA torta

PAVLOVA torta

by Limun i vino
pavlova torta

Pavlova spada u one dezerte koji djeluju jednostavno, ali je potrebno dosta vremena, strpljenja i planiranja kako bi dobili savršen dezert. Naravno, kada je torta završena budete i više nego ponosni a sav trud se isplati. 🙂

Kada pravite Pavlovu važno je da sve namirnice, a posebno bjelanca budu sobne temperature. Takođe, važan je omjer između namirnica. Predlažemo da koristite kuhinjsku vagu i da pažljivo izvagate sve namirnice, uključujući i bjelanca.

Počinjete tako što umutite bjelanca. Ukoliko imate stoni mikser postupak će biti jednostavniji a možete i da odmarate dok mikser radi za vas. 🙂 Krećete od najmanje brzine, mutite bjelanca dok ne počnu da se stvaraju mjehurići a onda postepeno povećavate brzinu. Važno je da napomenemo da se bjelanca mute na srednjoj brzini. Ukoliko se odlučite za najveću brzinu morate paziti da ne umutite bjelanca previše jer će torta ispucati tokom pečenja.

pavlova torta

Kada se formira mekan snijeg od bjelanaca počinjete da dodajete šećer.  Dodajete kašiku po kašiku a između svakog dodavanja sačekajte nekoliko minuta kako bi se šećer istopio. Prstima provjeravajte da li se šećer istopio. Malo snijega protrljajte između dva prsta i ukoliko pod prstima ne osjećate zrnca šećera šne je spreman. Cijelo vrijeme vodite računa da ne pretjerate sa mućenjem bjelanca. Znaćete da se to desilo kada primijetite da snijeg bjelanca bude zrnast i lomljiv. Kako bi se šećer brže istopio i malo ubrzali postupak možete ga kratko izblendati blenderom, samo dok razbijete zrnca.

Još jedna važna, ako ne i najbitnija, stavka u pripremi Pavlove jeste pečenje. Temperaturu rerne prvo podesite na 150C a kada tortu ubacite da se peče smanjite temperaturu na 110C ili pak na 100C, ukoliko ste primijetili da vam rerna jače peče. Tokom pečenja rernu ni slučajno ne otvarajte. A kada se završi vrijeme pečenja ostavite je da se hladi u rerni oko 8h. Takođe, ne otvarajte vrata rerne tokom hlađenja. Mi smo je spremali uveče i ostavili preko noći da se hladi. Tokom noći smo je sanjali, ujutro ukrasili a nakon fotografisanja smazali za čas 💕

Ukrasili smo je izlomljenim kinder jajem, čokoladnim bombonima i prelili topljenom čokoladom i karamel prelivom 😀
 

pavlova torta

Pavlova sa čokoladnim prelivom

Odstampajte
Porcija: 6 Ukupno vrijeme pripreme: Vrijeme kuvanja:
Nutrition facts: 200 Kalorije 20 grams Masno'e
Rating: 4.0/5
( 2 voted )

Sastojci

 • Torta - osnova
 • 220 gr bjelanca, sobne temperature (oko 8 jaja)
 • 350 gr šećera
 • 1 sk gustina
 • 1 ½ kk bijelog sirceta
 • Preliv
 • 100 ml slatke pavlake
 • 100 gr mascarponea
 • 3 sk šećera u prahu
 • 1 kk ekstrakta vanile
 • voće za dekoraciju

Priprema

Bjelanca umutite mikserom postepeno povećavajući brzinu. Mutite ih dok ne dobijete mekani snijeg ne prelazeći srednju brzinu. Brzinu smanjite malo i počnite da dodajete šećer. Kako bi se brže istopio možete ga prvo malo izblendati u multipraktiku.
 
 Šećer dodajete postepeno, kašiku po kašiku. Bjelanca mutite svo vrijeme, a između svakog dodavanja pravite pauzu oko 30sec. Kada dodate sav šećer brzinu miksera povećajte pa miksajte dok se ne istopi sav šećer. Ovaj korak može da traje i do 10min. Pazite samo da ne umutite bjelanca previše jer će vam u tom slučaju torta ispucati tokom pečenja. 
 
Kada ste bjelanca umutili, i formirana je čvrsta masa, dodajte gustin i sirće i najmanjom brzinom umutite sve par minuta. 
 
Smjesu istresite na pripremljen pleh. Napravite oblik koji želite, može biti veća a niža ili manja a visočija. Okvirni prečnik naše torte je 20cm (mi smo birali manju a visočiju). Na vrhu možete napraviti udubljenje gdje ćete sipati preliv i voće. Oblik pravite tako što metalnom spatulom vučete prave linije od dna ka vrhu.
 
Peći u prethodno ugrijanoj rerni na 150C ali odmah smanjite temperaturu na 110C i pecite 90min. Tokom pečenja ne otvarajte vrata rerne. Po završetku pečenja rernu isključite i ostavite da se hladi u rerni oko 8h. Rernu otvarate tek po isteku vremena hlađenja.
 
Kada je Pavlova spremna, ohlađena, sjedinite slatku pavklaku, mascarpone, ekstrakt vanile i šećer u prahu i izmiksajte mikserom. Vrećicom za šlag sipajte ovu smjesu preko vrha Pavlove i ukrasite voćem po želji. Mi smo našu ukrasili izlomljenim kinder jajem i čokoladnim bombonima, prelili istopljenom čokoladom i karamel prelivom. 🙂
 
 
 
 

You may also like

error: Content is protected !!